Japansk kunst


Som de fleste andre kunststiler var tidlig japansk kunst inspirert av den kinesiske kulturen.
Men etter hvert ble det utviklet egne japanske stiler, og hver av de japanske kunstskolene som ble opprettet, praktiserte sin egen stil.
Likevel var innflytelsen fra Kina stor helt frem til Edo-perioden (1603 - 1867).
I en periode under Meiji (1868 - 1912) ble Japan åpnet mot vesten. Dette gjorde at kunsten også fikk impulser herfra. Men etter hvert som den japanske nasjonalismen reiste seg igjen, så ble folk også mer bevisst på sin egen kultur, og verdsatte sin gamle kunststil bedre. De så sin egen kunst som en kulturskatt, og siden den vestlige kunsten forstyrret dette bildet, forbød de den i en lang periode.
Fra og med det tjuende århundret var det igjen vanlig med både vestlig og japansk kunstundervisning i de japanske skolene.
Den japanske malestilen kalles Yamato-e.

shunkeizu

Bilde fra: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/36/Shunkeizu.jpg

Ulike stiler og skoler:

Suibokuga (sumi-e)

I denne stilen males det med blekk. Den ble hentet fra kineserne og er sterkt påvirket av zen Buddhister. I løpet av det trettende århundret utvilket stilen seg og fikk en egen japansk karakter over seg.

sumie2
Bilde fra: http://www.jccc.on.ca/cultural_arts/sumi-e.htm

Kano skolen

Kano Musanobu (1453 - 1490) og sønnen Kano Motonobu (1476 - 1559) opprettet en skole sammen. Her kom de etter hvert i protest mot den kinesiske Suibokuga stilen hvor man kun malte med sort blekk. De begynte i stedet å male med sterker farger.
Stilen påvirket senere en stil kalt Ukiuo-e.

11ki2oroszlanokkanooeitoku

Bilde fra: picasaweb.google.com/.../ ctrI3pnb9CybLTn7h8RmmQ

Tosa-ha skolen

Denne skolen ble grunnlagt av Tosa Yukihiro i det fjortende århundret, og ble det keiserlige palass offisielle kunstskole i Kyoto.

550pxch42nioumiya

Bilde fra: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/3/3b/Ch42_nioumiya.jpg


Shijo skolen (Maruyama/Okyo skolen)

Denne stilen var utviklet fra Maruyama Goshuns sumi-e kunnskaper. Han hadde et stort talent, og malte svært realistisk. Elementene ble hentet fra hverdagslivet, og var en slags realisme, med noen satiriske elementer.
Skolen ble grunnlagt sent i det attende århundret.
En motreaksjon til denne realistiske stilen, var en gruppe kunstnere som dannet Nanga-stilen.

okyopeacockandpeahen

Bilde fra: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/ca/Okyo_Peacock_and_Peahen.jpg

Nanga (Bunjinga)

Stilen var sterk på begynnelsen av det nittende århundret, under Bunsai-perioden. Stilen var mye inspirert av den kinesiske, og maleren idealiserte Naturlige objekter som fugler og blomster.

nanga

Bilde fra: http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Ikeno_Taiga_001.jpg

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Hanne

Hanne

23, Lardal

Freelance grafisk designer. Studerer for tiden en BA - Grafisk Design i Auckland, New Zealand. Tar gjerne på meg designoppdrag av de fleste slag (trykk, web etc). Send e-post til comatosedesign(a)gmail.com om det er interesse. Hjemmeside: www.comatosedesign.com

Norske blogger

bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits