Natur

 

Det finnes mye i naturen man kan ta i bruk til eget arbeid, enten slik som det er naturlig, eller ved å gjøre det mer personlig og stilisert.

Man ser ting i naturen hver dag som man lagrer i hukommelsen og kan bruke senere. Ofte uten at man tenker over det.

Jeg synes at blant annet trær kan gi meg et bredt spekter av ulike dekorasjoner og elementer. Greinene, hele løvverket, et enkelt blad, røttene, barken, strukturen og massen av det. Bare silhuetten av et tre, kvister eller blader kan gjøre seg godt i et design. De samme tingene gjelder blomster. Det finnes utrolig mange av dem, og man kan hente flere ting fra dem som man kan sette sitt personlige preg på. Kanskje man bruker hele blomsten, hodet, kjernen, kronbladene, frøene, stilken eller bladene.

En annen ting som kan inspirere meg fra naturen er vann. Vann har også en rekke ulike former og tilstander man kan bruke. Som hav, innsjø, bekk, regn, is, snø, dråper, damp og lignende. Vann har mange fine bevegelser som man kan bruke som uttrykker seg på ulik måte også. Bare tenk på kontrasten mellom en enkelt dråpe som faller fra et blad til et vann, i forhold til et ni meter høyt fossefall. Også i frossen form kan vann gi en mye fint, som snø, snøkrystaller, istapper og flere lag med is på hverandre.

Til en motsetning kan ild også være en stilig ting å bruke, i alle fall når man maler. Ild kan fort bli ?harry? hvis man bruker det på feil måte. Jeg er vel ikke akkurat noen stor fan av ?hotrods? og lignende. Men ild kan symbolisere mye forskjellig. Sinne, kjærlighet, smerte, lidenskap...det høres kanskje rart ut, men man forbinder fort elementer med ting man ikke tenker over.

En ting jeg brukte mye da jeg malte på videregående på tegning, form og farge var ørkener. Det finnes mange ulike ørkenlandskap. Både med massive sanddyner, uttørkede og langstrakte sletter. Vi forbinder ørken med tørke, tørst og noe veldig stort og kanskje ensomt, og ofte også med oaser og hallusinasjoner.

Slikt kan man bruke både på en måte som forsterker disse forestilningene eller man kan til en kontrast vise noe som går tvert imot hva som er normalt. Kanskje ikke så lett, men det kan være artig å se hva man kan gjøre ut av det. Kanskje man gjør det til at noen er fullt utstyrt med dynejakke, lue og votter midt på lyse dagen i Sahara?

Når jeg snakker om varmere strøk, så kan jeg også nevne at tropiskundrevannsmiljø kan være en fin inspirasjonskilde. Her kan man finne utrolig mange fine farger og former. Tropiske fisker har for eksempel utrolig mange flotte farger. Korallrev kan også gi mange fine former på samme måte som trær kan. I detalj, som helhet, og silhuett.


 

dsc00220dsc00196

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Hanne

Hanne

23, Lardal

Freelance grafisk designer. Studerer for tiden en BA - Grafisk Design i Auckland, New Zealand. Tar gjerne på meg designoppdrag av de fleste slag (trykk, web etc). Send e-post til comatosedesign(a)gmail.com om det er interesse. Hjemmeside: www.comatosedesign.com

Norske blogger

bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits